על הקשר בין מזל טוב לאושר
סיפור זן מספר על איכר זקן, שהיה לו סוס שאיתו היה חורש את השדות. יום אחד ברח הסוס. שכניו של האיכר באו לבקרו ואמרו "איזה חוסר מזל". האיכר ענה להם "איך את יודעים שזה חוסר מזל?". כעבור שלושה ימים חזר הסוס, ועימו 5 סוסי פרא. שכניו של האיכר באו לבקר ואמרו לו "וואו, איזה מזל יש לך". והאיכר ענה להם "איך אתם יודעים שזה מזל?"
למחרת ביום, בנו של האיכר ניסה לרכב על אחד מסוסי הפרא, נפל ושבר את הרגל. שוב באו השכנים לאיכר ואמרו לו "איזה מזל ביש!" והאיכר ענה להם "איך אתם יודעים שזה חוסר מזל?". כעבור שבוע, בעוד בנו של האיכר שוכב עם רגל מגובסת פרצה מלחמה, ופקידי הממשל הגיעו לכפר על מנת לגייס בחורים לצבא. לאור מצבו הבריאותי של בן האיכר, דילגו עליו. שכניו של האיכר ברכו אותו על המזל הטוב, והתפלאו על הדרך בה התגלגלו הדברים. והאיכר? אתם כבר יודעים את התשובה.
בפוסט הקודם סיפרתי לכם כיצד אנשים עם מזל טוב מתייחסים לאירועים של חוסר מזל. אירועים קטנים, יומיומיים. גילינו שאנשים בעלי מזל נוטים לברך את עצמם על כך שהמצב אליו נקלעו לא גרוע יותר. לעומתם, אנשים חסרי מזל חווים את הסיטואציות האלה כמאמללות ומדכאות. אבל מה קורה כאשר אנשים עם מזל חווים חוסר מזל ברמות שמשנות חיים? כיצד מתמודדים עם אירועים כמו תאונה קשה? מחלה קשה? כישלון מהדהד אולי אפילו ציבורי?
ב 1978 נערך מחקר שהשווה את רמות האושר של אנשים שזכו בלוטו לבין אנשים שעברו תאונת דרכים שהותירה אותם משותקים. באופן די צפוי, הזוכים בלוטו דירגו את מעמד הזכייה בציון גבוה מאוד בסולם האושר (4 מתוך 5), ובאופן צפוי ביותר, הנחקרים שעברו תאונה שהותירה אותם משותקים דירגו את מועד התאונה בציון נמוך מאוד בסולם האושר (2.96 מתוך 5). אבל הנתון המפתיע מאוד שעלה מהמחקר הוא שלאחר תקופת זמן, גם הזוכים בלוטו וגם האנשים שנותרו משותקים דיווחו על רמות אושר קרובות יותר לממוצע של קבוצת הביקורת, כאשר המשותקים מדווחים על רמות אושר יומיומי גבוהות קצת יותר מהזוכים בלוטו!!! (4.2 דירוג הזוכים לעומת 4.32 דירוג הנפגעים).
באמת?
איך?
קוראים לזה "אדפטציה הדוניסטית" – זהו מנגנון פסיכולוגי לפיו תחושת האושר שלנו היא די קבועה, ואירועים חיצוניים הינם בעלי השפעה זמנית עליה, ואחרי זמן מה ההשפעה שלהם תפוג, ורמות האושר יחזרו לרמות הבסיס שמושפעות בעיקר מגנטיקה, ואישיות.
העלאת שכר, רכישת מכונית חדשה, נסיעה לחופשה, קבלת בונוס שנתי – ההשפעה של כל אלה על האושר שלנו, היא זמנית. מנגנוני השיווק של חברות הצריכה עושות בזה שימוש נפלא – בכל פעם הם משכנעים אותנו שאם רק נקנה את את המוצר שהן מציעים, מיד לאחר מכן נחוש אושר עילאי.
לעומת אלה – מחלה קשה, תאונה, פיטורים, גירושים – ההשפעה של כל אלה על האושר שלנו גם היא זמנית. לאחר זמן מה, רמות האושר שלנו ישובו לרמה הבסיסית אליה אנחנו רגילים.
הסבר נוסף שניתן לתופעה הזו, הוא היחסיות של האושר. לאחר שזוכה בלוטו חווה רמות אושר גבוהות כל כך, הדברים היומיומיים שבעבר יתכן והסבו לו הנאה מאבדים מערכם. לעומת זאת, מי שהתחכך במוות או עבר אירוע שהוריד את מדד האושר שלו לתהומות, מוצא הנאה בדברים הקטנים בחיים.
והנה אנחנו מגיעים לעיקרון הבא שמנהל את חייהם של אנשים בעלי מזל: אנשים בעלי מזל נוטים לשפוט אירועים משני חיים בראייה ארוכת טווח, והם מאמינים שבטווח הארוך, מה שקורה להם יתברר שקרה לטובה.
כמה מילים על הימים האלה...
אנחנו חיים בתקופה מאתגרת, תקופה בה מגפת הקורונה מכתיבה שינויים רדיקליים באורח החיים שלנו. חלקנו איבדנו את מקור הפרנסה שלנו או שספגנו "מכה כלכלית". חלקנו עובדים קשה מאוד ולא יכולים לשבת בקפה עם חבר.ה, לצאת לסרט או לעשות סיבוב "תרפיית קניות" על מנת לווסת את תחושת העומס. רובנו ככולנו נאלצים להסתדר ללא מפגשים חברתיים ומשפחתיים משמעותיים. כמעט בכל קנה מידה, ניתן לחשוב על התקופה הזו כתקופה קשה, בה כולנו עוברים אירוע משנה חיים לרעה, ולו היינו שכניו של האיכר בוודאי היינו אומרים "איזה חוסר מזל!".
ואני רוצה שנשאל את עצמנו "איך אנחנו יודעים שזה ביש מזל?".
ואסיים בעוד סיפור קצר, על מלך שהציע פרס כספי גבוה לאדם שיביא לו את החפץ שהופך את האדם המאושר לעצוב, ואת האדם העצוב למאושר. הגיעו אליו אנשים מכל רחבי הממלכה, ונשאו חפצים שונים ומשונים שאת כולם פסל המלך. עד שהגיע אליו צורף, והניח בידו של המלך טבעת. המלך התבונן בצורף בפנים מבולבלות, ואמר לו: "טבעת? איך זה יהפוך את האדם המאושר לעצוב, ואת האדם העצוב למאושר?".
הצורף ענה "התבונן מה כתוב על הטבעת"
קוראים נאמנים שלי, גם זה יעבור.
תחזיקו לי אצבעות,
דפנה אביטל
Comments