"מה אם אפול?
הו יקירתי, אבל מה אם תעופי?" - ארין הנסון
בעבודתי כמאמנת אישית, אני פוגשת במתאמנים שרוצים לעשות שינוי בחייהם, שרוצים לעשות דברים אחרת, אבל משהו עוצר בעדם. הפחד מכישלון, הפחד מהצלחה, הפחד מתגובות הסביבה, הפחד מתגובות בני המשפחה, החשש מהצורך להשקיע זמן ומאמץ. אחד המאפיינים של אנשים שחיים את חייהם במלואם הוא שהם פתוחים לחוויות חדשות בחייהם. הם רואים בעולם מגרש משחקים גדול, והם אוהבים לחקור אותו. הם יגיבו ב "כן!" מהדהד להזדמנויות חדשות שיקרו בדרכם, ולא יחששו לנסות דברים חדשים.
אנדי גרוב טען כי "רק הפרנואידים שורדים". אבל, תאמרו לי - האם אתם רוצים פשוט לשרוד? או שאתם רוצים לחיות את החיים במלואם? וכמו בהרבה דברים אחרים, גם זה קשור בביולוגיה שלנו.
במוח שלנו יש שתי מערכות - מערכת הימנעות מאיומים ומערכת ההישגים. המערכת הראשונה עוסקת בהישרדות; היא מנתחת את הסביבה בהתמדה תוך חיפוש אחר איומים כדי שברגע הנכון תוכל להכניס אותנו אוטומטית למצב בריחה, לחימה או קיפאון.
השנייה - מערכת ההישגים מביאה אותנו לחפש הזדמנויות, להגיע לשיאים חדשים, להתחרות ולנסות משהו, וכשהיא בפעולה, אנו מוצפים ברגשות חיוביים, מרגישים חיים. כששתי המערכות עובדות יחד בסנכרון, יש איזון - אנו לוקחים סיכונים מחושבים, אנו מתמלאים אנרגיות ומתגייסים לקראת הישגים נוספים, באופן שאינו מסכן אותנו.
הבעיה היא ש"המחיר" של חוסר הקשבה למערכת ההימנעות עשוי להיות גבוה בהרבה מההתעלמות מההפעלה של מערכת ההישגים. ואני מסכימה: לברוח מאריה זה כנראה הרעיון הנכון יותר מאשר לרוץ לקראתו ולהתכונן לפגוש אותו ראש בראש. אבל תגידו לי, כמה אריות פגשתם לאחרונה?
ואכן, 90% מהתרחישים שמפחידים אותנו מתקיימים בעיקר בדמיון שלנו כפי שכתב פעם תומאס ג'פרסון: "כמה כאב הסבו לנו הרעות החולות שמעולם לא התרחשו!" מכיוון שהמוח שלנו לא מבחין בין מציאות לדמיון, חלומות רעים נראים לנו אמיתיים, אבל הם לא יותר מזה - חלומות רעים. אז למה לא לנצל את כוח הדמיון שלנו לתרחישים חיוביים?
לפני שנוכל להשיג יעדים כלשהם אנו זקוקים לכלי לניהול הפחדים שלנו; אני מציעה לכם לענות על השאלות הבאות בכתב כדי ליצור תוכנית להתגבר על החסמים למיצוי הזדמנויות:
1. פעולה – מהו הדבר שאני רוצה לעשות, וחוששת מפניו?
2. זיהוי – ממה אני פוחד.ת? מהם התוצאות 'האיומות' שאני מדמיינ.ת וחוסמות אותי? האם יש לפחד שם? פנים?
3. מניעה ותיקון – לאחר שזיהינו את התוצאות 'האיומות', שאל.י את עצמך:
כיצד אפשר למנוע אותם?
אם הן תתגשמנה, כיצד אוכל לתקן את הנזק?
4. מחירים וחרטות – ולבסוף – מהו המחיר של לא לעשות את מה שאני רוצה? מה יהיה המחיר בעוד שלושה חודשים? שישה חודשים? שנה?
מרגע שתתחילו את הדיאלוג עם היצור המחבל בראש שלכם (שלי דומה למכשפה מסיפורי האחים גרים), תוכל להשקיט את הקולות האלה ולמזער את כוח ההפחדה שלהם.
שלכם, ברגשי כתיבה,
דפנה אביטל
Commenti